Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

ZDK - Poziv za refundiranje dijela troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona u prethodnom periodu osigurala je iznos od 200.000 KM za sufinanciranje dijela troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra za pacijente koji nisu ispunili uvjete za refundiranje iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja. Za navedeni iznos uvećan je proračun na poziciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, s obzirom da se radi o mjeri socijalno-intervenirajućeg karaktera.

Nadležno ministarstvo je s ciljem rješavanja ovog pitanja formiralo Komisiju, koju čine predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Komisija je u skladu sa zaduženjima odmah pristupila provođenju zadatih poslova, te pribavila relevantne podatke od strane Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj o pacijentima kojima je u liječenju COVID 19 u terapiju bio uključen lijek Tocilizumab-Actemra. Pravo na sufinanciranje troškova imat će i pacijenti s područja Zeničko-dobojskog kantona koji nisu liječeni u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, pod istim uvjetima kao i pacijenti liječeni u navedenim zdravstvenim ustanovama.

Nakon provedenih radnji Komisija je predložila, a Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice daje obavještenje građanima s preciznim uputama o načinu podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na sufinanciranje dijela troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra, priopćeno je iz Press Službe ZDK

 

Obavještenje o načinu i uvjetima za ostvarivanje prava na refundiranje dijela troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra, sa potrebnim obrascem, dostupno je na na web stranici zdk.ba