Prema izvještajima iz 17 vakcinalnih centara u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), zaključno s 1. kolovozom, prvu dozu neke od šest dosad raspoloživih vakcina primilo 34.374 osobe, dok je potpuno vakcinirano (s dvije doze vakcine) 20.713 stanovnika ZDK, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji koordinira raspodjelu i prikuplja podatke o vakciniranim osobama u ovom kantonu.

Statistički podaci INZ-a ukazuju da je 54,5 posto vakciniranih pripada kategoriji 60+ godina, 19 posto je osoba s kroničnim oboljenjima, dok je 15,2 posto vakciniranih osobe zaposlene u zdravstvenom sektoru. Preostalih 10,5 posto su "ostali", uz podsjećanje da su u ovom kantonu vakcinirani pripadnici policijskih snaga, vatrogasci, članovi javnih službi poput sudova i tužilaštava, te da je započeo proces vakciniranja radnika u obrazovanju.

Vakcinacija u ZDK se provodi ili se provodila u dvanaest domova zdravlja u svim općinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona, Općoj bolnici Tešanj i Kantonalnoj bolnici Zenica, te kantonalnim Zavodu za borbu protiv ovisnosti i Zavodu za medicinu rada, te u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Zvanični podaci govore da u Zeničko-dobojskom kantonu živi oko 290.000 punoljetnih građana. To znači da je u procesu imunizacije u samom kantonu dosad obuhvaćeno oko 12 posto punoljetnog stanovništva ovog kantona, i to oni koji su donedavno bili na listama prioriteta. O točnom broju onih koji su vakcinirani van granica BiH ne postoji sigurna evidencija, jer se pretpostavlja da većina građana nije ispoštovala poziv da svoju imunizaciju u inostranstvu prijavi porodičnim ljekarima radi unošenja u zdravstvene kartone. Pretpostavlja se da je taj broj u ovom kantonu oko pet tisuća.

Ranija serološka istraživanja provedena na nekoliko hiljada uzoraka ukazuju da oko 40 posto stanovništva ovog kantona ima stečeni imunitet na covid-19, što znači da bi se u nastavku masovnije imunizacije, tokom kolovoza, broj zaštićenih mogao povećati do poželjnih 60 do 70 posto ukupne populacije.

Do sada je u ZDK stiglo ukupno 74.886 doza, a oko četvrtina vakcina koje su proslijeđene u vakcinalne centre će biti iskorištene tijekom ove ili narednog tjedna uglavnom za revakcinaciju ranije vakciniranih osoba. S obzirom na to da proces revakcinacije kod vakcina AstraZeneca traje znatno duže od ostalih, za očekivati je da broj potpuno vakciniranih u skorije vrijeme značajno poraste.

Iz Instituta su naveli i podatak o vrstama dosad implementiranih vakcina. Najviše je stiglo AstraZeneca vakcina, gotovo 33 tisuće, potom slijede Pfizer s više od 22 tisuće, te Sinofarm s više od 12 tisuća, kao i Sinovac s više od sedam tisuća vakcina. Vakcine Sputnik V, Moderna i Johnson/Johnson dosad nisu dolazile u ovaj kanton.

Prema medijskim najavama, u mjesecu koji je pred nama u BiH treba stići po 500 tisuća vakcina Sinofarm, koje su kupljene za F BiH, te oko 400 tisuća vakcina Pfizer, donacije Vlade SAD.  S obzirom na to da Zeničko-dobojskom kantonu po ranije utvrđenom rasporedu pripada 15 posto svih nabavljenih vakcina u FBiH, te dinamiku isporuka ranije plaćenih vakcina u okviru COVAX programa, postoje dobra osnova da se tokom kolovoza i rujna  stvore uvjeti za vakciniranje svih zainteresiranih građana. Ljudski, stručni i tehnički preduvjeti za provođenje masovne imunizacije su pripravni još od početka ožujka, kad je u BiH započet proces imunizacije manjim, raspoloživim brojem vakcina.

Iz Instituta još jednom apeliraju na sve kategorije stanovništva da, čim to uvjeti omoguće, pristupe procesu imunizacije i vakciniraju se bilo kojom od raspoloživih vakcina, jer su dosadašnja iskustva iz svih država i više milijardi implementiranih doza pokazala da jedino i samo vakcine štite sigurno od smrti ili težih komplikacija uslijed ponovne zaraze COVID-om 19. Kako ističu iz INZ-a, u skladu sa sloganom javne kampanje koju provode, jedino imunizacija znači i potpuna normalizacija života u BiH, ali i cijelom svijetu, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.