Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

U ZDK sankcionirano 100 vozača zbog alkohola

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su tijekom proteklog tjedna , točnije od 27.07. do 30.07.2021. godine, sproveli pojačanu kontrolu sudionika u prometu na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona, kojom prilikom je poseban akcenat stavljen na kontrolu alkoholiziranosti vozača. Aktivnosti policijskih službenika u navedenoj akciji su bile usmjerene na poduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja prekršaja vožnjom pod dejstvom alkohola, shodno Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, te su sankcionirani počinioci i drugih prekršaja iz pomenutog zakona.

Prilikom naznačene akcije kontrolirana su ukupno 1533 vozača i vozila, 1526 vozača je alkotestirano, kojom prilikom je kod 98 vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, dok su 2 vozača odbila alkotestiranje. Za počinjene prekršaje vožnjom pod dejstvom alkohola vozačima je izdato 100 prekršajnih naloga, dok je 11 vozača lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje nadležne policijske stanice do otrežnjenja.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona upozorava sve vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu uvjeta pod kojima mogu upravljati vozilom, te da se pridržavaju svih prometnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, kao i druge sudionike u prometu.
Posebno naglašavamo da će se i u narednom periodu provoditi slične akcije u kojim će slučajevi vožnje pod dejstvom alkohola biti odmah zadokumentovani a nesavjesni vozači sankcionirani.