Epidemiološka situacija na području Zeničko-dobojskog kantona može se ocijeniti nepovoljnom, budući da je u Federaciji BiH još uvijek na snazi pandemija, sa zadržavanjem trenda niskog broja novooboljelih, umrlih i hospitaliziranih, zaključio je Krizni stožer Ministarstva zdravstva ZDK-a.

- Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 12, što čini kumulativnu incidencu od 3,3 na 100.000 stanovnika, što je nastavak trenda zadržavanja ove incidence na jako niskom nivou - zaključio je Krizni stožer razmatrajući informaciju o epidemiološkoj situaciji koju je sačinio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Do 08. kolovoza ukupno je potvrđeno 14.497 slučajeva zaraze virusa korona, a broj aktivnih slučajeva je 25. U zadnom promatranom tjednu  nije umrla ni jedna osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se svega jedan pacijent.

Kada je u pitanju imunizacija, koja se provodi od sredine ožujka, do sada je zdravstvenim ustanovama isporučeno 81.756 doza vakcina, a utrošeno 59.743 doza. U potpunosti je vakcinirano, s obje doze vakcine, 21.663 građana ovog kantona.

Krizni stožer izvršio je raspodjelu donacije 3.680 brzih antigenskih testova za korona virus te zaštitne opreme, kirurških i KN95 maski, zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu. Radi se o donaciji Vlade SR Njemačke posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Press služba ZDK